Marathon International zmniejsza ślad węglowy i daje przykład branży transportowej

4 sierpnia, 2023 |

Inicjatywy podjęte przez Marathon International wpierające zmniejszenie śladu węglowego bardzo szybko przynoszą wymierne rezultaty. Firma jest liderem branży w tym aspekcie i pokazuje innym, jak można skutecznie stawiać na bardziej ekologiczny transport.

Ciężarówki Marathon International od dwóch dekad przemierzają europejskie drogi. Od kilku lat firma postanowiła obrać nowy kurs na zrównoważony transport. I choć jest to dość nowa trasa dla wszystkich, to Marathon International dzięki swojej determinacji i doświadczeniu pokonuje ją w niezwykle szybkim tempie.

Marathon International jest jednym z liderów europejskiego sektora TSL, a emisje generowane przez ciężki transport stanowią ok. 25% wszystkich emisji z transportu w Unii Europejskiej. Odpowiedzialne podejście do prowadzenia biznesu zmobilizowało firmę do podjęcia kroków w kierunku dekarbonizacji.

– Działania na rzecz ochrony klimatu są wpisane w naszą strategię rozwoju i jednocześnie są filarem naszej strategii biznesowej – mówi Emil Lisowski, CEO Marathon International. Za tymi słowami stoją konkretne działania i twarde liczby. – Nasza nowoczesna flota spełnia rygorystyczne wymagania, obowiązującej od 2022 roku, normy EURO 6D, co pozwala nam zredukować emisję tlenków azotu o blisko 60% oraz znacząco zmniejszyć emisję innych substancji toksycznych – komentuje Emil Lisowski.

Flota Marathon International to blisko 400 samochodów, które co roku przemierzają miliony kilometrów po zachodniej Europie. Czując się odpowiedzialnym za środowisko, firma regularnie wymienia ciężarówki, by korzystać z najnowocześniejszych rozwiązań. – Do transportu używamy nowoczesnych, niezawodnych ciężarówek marek DAF i Mercedes wyposażonych w kamery zamiast lusterek, co pozwala na zmniejszenie oporu powietrza i zużycia paliwa, co dodatkowo przekłada się na niższą emisję spalin. Również w naszych samochodach stosujemy opony Michelin, które charakteryzują się niższym współczynnikiem tarcia, co dodatkowo pozwala nam bardziej dbać o środowisko. Innowacyjny TMS pomaga nam optymalizować trasy naszych ciężarówek, minimalizując puste przebiegi i redukując emisję CO2. Dodatkowo wszyscy nasi kierowcy przechodzą kurs eco drivingu, co dodatkowo pozwala na zmniejszenie emisji spalin – wymienia Emil Lisowski.

Marathon International jako jedna z pierwszych firm w branży postanowiła postawić na paliwa alternatywne. Aktywnie angażuje się w badania nad wykorzystaniem wodoru, a od 2024 na ten cel firma planuje przeznaczyć 500 tys. euro rocznie. Ma to pozwolić jej na produkcję dwóch ton czystego wodoru dziennie!

Nie tylko transport

Marathon International to nie tylko transport. Firma posiada także własną halę magazynową oraz jedno z najnowocześniejszych centrów e-commerce w kraju. Częścią firmy jest także własna stacja benzynowa, myjnia i serwis samochodów ciężarowych, a także biuro. W 2018 r. firma postanowiła odejść od tradycyjnych źródeł zasilania i wybudowała ogromną farmę fotowoltaiczną, która zasila siedzibę Marathon International. Składa się ona z 2 560 paneli o łącznej mocy 1 150 kWp.

– Mamy jasną wizję przyszłości. Poprzez swoje działania chcemy aktywnie działać na rzecz strategii zrównoważonego rozwoju. Podjęte przez nas do tej pory inicjatywy bardzo szybko przyniosły wymierne rezultaty. Jestem przekonany, że w najbliższych latach osiągniemy wskaźniki, które uczynią z nas najbardziej ekologiczną firmą w branży – podsumowuje Emil Lisowski.