Budowa ECOMMERCE HUB rozpoczęta!

12 kwietnia, 2022 |

MARATHON Holding rozpoczął budowę ECOMMERCE HUB – centrum fulfillment stanowiącego kompleksowe wsparcie logistyczne dla dużych e-sklepów. Przejmie od firm najbardziej czasochłonne i pracochłonne czynności: magazynowanie, pakowanie, wysyłkę a także obsługę zwrotów towarów.

ECOMMERCE HUB, zajmować będzie powierzchnię ponad 17.000 m kw., dzięki wielopoziomowym antresolom zwiększającym powierzchnię operacyjną do 38.000 m kw. pozwolą na sprawną realizację procesu obsługi, a magazyny, w tym wysokiego składowania, zdołają pomieścić ponad 80.000 palet towarów Klientów.

Budowa ma zostać zakończona na początku 2023 roku. Znajdzie tu docelowo zatrudnienie ponad 200 pracowników.

Centrum logistyczne zajmować będzie powierzchnię ponad 80.000 m kw.

Nowoczesny ECOMMERCE HUB wyposażony zostanie w szereg rozwiązań z zakresu automatyki, które przyspieszą oraz obniżą koszty obsługi zamówień. Wdrożone zostaną zaawansowane systemy do zarządzania magazynem, systemy przenośników i skanerów zapewniające wysoki standard obsługi oraz kontrolę towarów na każdym etapie procesu magazynowego. W zwiększeniu wydajności pomoże też automatyczna linia przenośników w strefie pakowania, połączona z sorterem wysyłkowym, umożliwiającym sortowanie na poszczególne regiony jednocześnie kilku tysięcy paczek na godzinę.

Nowy ECOMMERCE HUB to projekt o wysokim standardzie, realizowany z myślą o komforcie przyszłych użytkowników. W budynku zostaną zainstalowane czujniki zmierzchu dla oświetlenia zewnętrznego oraz systemy automatyki oświetlanie wewnętrznego. Na całej powierzchni dachu zamontowane zostaną panele fotowoltaiczne o mocy całkowitej 0,6 MWp, zapewniające samowystarczalność energetyczną obiektu. Rozwiązania takie jak biały montaż i armatura sanitarna wyposażona w tryb zmniejszania zużycia wody pozwolą na oszczędne gospodarowanie zasobami. Aż 3000 m kw. zostaną przeznaczone na biura, aby zapewnić komfort pracy pracownikom. Na uwagę zasługują również przestrzeń zielona wokół inwestycji oraz wygodne place manewrowe i bramy wjazdowe z poziomu „0”.

Wybrana lokalizacja wpisuje się w długofalową strategię rozwoju MARATHON Holding, doskonała lokalizacja bezpośrednio przy węźle Kostrzyn na trasie S5 i bliskość autostrady A2 wpływa na wysoką atrakcyjność inwestycji.